Setersmør

Foto: Katharina Sparstad.

Norsk seterkultur oppnådde høsten 2019 beskytta betegnelse for setersmør på tradisjonelt grunnlag. Sommeren 2020 vil bli et testår for ordningen. Det betyr at du som medlem i Norsk seterkultur og smørprodusent kan selge smør med beskytta betegnelse i sommer, dersom du oppfyller forskriften.

Hvordan går du fram for å bruke merket

For å bruke merket må du i tillegg til å følge forskriften forholde deg til egne produsentvilkår. Dette er for å sikre kvaliteten på sluttproduktet hos forbruker.

Produsentvilkår:

For å få godkjent bruk av beskytta betegnelse må du:

  1. Følge Forskrift om beskyttelse av Setersmør/Stølssmør som betegnelse for tradisjonelt særpreg. Forskriftene for setersmør stiller blanst annet krav til at dyra skal beite fritt i utmark på dagtid, og at 70% av tørrstoffopptaket skal være fra stølsbeiter. Det vil si at det er begrensinger på mengde annen foring i form av kraftfor, silo og høy . TINE har utarbeida en tabell for oss som viser terskelverdier for kraftfor i forhold til produksjon og beiteforhold. Røde tall betyr at terskelverdien overskrides.

2. Være registrert eller godkjent hos Mattilsynet, og følge deres regelverk

For å sikre det beste sluttprodukt stiller vi også spesielle vilkår til prosessen:

  • Elte ut overflødig vann i smøret
  • Bruke lys- og lufttett emballasje
  • Oppgi holdbarhetsdato etter holdbarhetstest for smør lagret ved 4oC eller smør som frysevare
  • Legge ved brosjyren om setersmøret har informasjon til kunden til nye kunder

Vi har utarbeida et eget ark for kriterier med utdypende informasjon i samarbeid med Norsk Gardsost.

Produsentvilkår tillegg kan du laste ned her

Videre må du fylle ut et registreringssjema der du må signere at du godtar vilkårene. Det fungerer også som bestillingsskjema.

Registreringsskjema kan lastes ned her

Sjema returneres utfylt og signert til seter@seterkultur.no.

Brosjyre

Det er viktig at forbruker får best mulig kunnskap om smøret. Derfor har vi utarbeida en enkel brosjyre som skal legges ved ved salg.

Brosjyra forklarer om smøret, og hvordan forbruker bør behandle det for best mulig smak og holdbarhet.

Når du har gjort det sender vi deg klistemerket, plakett og brosjyre tilsendt i posten!

Administrasjionsavgiften på kr 200, – kan betales med Vipps  508867. Merk setersmør.

Dersom du ikke ønsker å være er medlem må du søke Mattilsynet som ny bruker. Det kostet i 2019 kr 34000,-.

For deg som forbruker

Mye smør selges direkte til forbruker på setra, men en del går også til butikk. Da er merket et godt utgangspunkt for deg som vil være sikker på at dette er ekte setersmør. En del av markedet er også restauranter. Mange setre har direktesalg, og vi håper selvsagt at alle påvirket av situasjonen knytta til Covid-19.  Norsk Seterkultur ønsker å være behjelpelige med formidling og distribusjon om nødvendig.

For en ting er sikkert, det blir produsert ekte setersmør i sommer! Oppskriften på ekte setersmør er enkel; urterikt, friskt fjellgras, nyseparert fløte, rent fjellvann, god rømmekultur, litt havsalt og omsorgsfulle hender.

Klikk på linken her så får du et lite glimt av hvordan setersmøret lages.

Om beskytta betegnelse

Merkeordningene admistreres av Matmerk. Beskytta betegnelse er en offentlig merkeordning som sikrer at norske matskatter får den beskyttelsen og anerkjennelse de fortjener.

Det er tre ulike typer beskytta betegnelser, opprinnelse, geografisk og tradisjonelt. Norsk seterkultur har fått beskytta betegnelse på tradisjonelt grunnlag. Det betyr at den ikke er knyttet til geografi eller opphav, men at alle som produserer på tradisjonelt grunnlag etter forskriften kan bruke logoen.