Til seters

 

seters

Her presenterer vi nokre seter-nettverk:

seterlandetVi i Seterlandet her i Nord-Østerdalen og Rørostraktene er klare til å ta imot deg som gjest, enten du vil vandre, sykle eller kjøre bil til en seteropplevelse hos oss. Vår region er utvilsomt et SETERLAND i ordets rette forstand, hvor mellom 150 – 200 setre er i drift med mjølkeproduksjon i sommermånedene. Sammen med utstrakt beiting i utmarka av sau, storfe samt litt geit og hest, bidrar det til liv og røre som gir naturopplevelsen en ekstra dimensjon. Et besøk innom våre medlemmer vil også gi deg muligheten til å få god seterkost i kroppen og kanskje til og med ei varm seng for natta, eventuelt en plass til teltet ditt.


 

seterbygdaSeterbygda. Leksvik seterlag består av 12 setre. På hjemmesida kan du lese om og se bilder fra den enkelte seter. Du kan også finne ut hva slags tilbud den enkelte seter har og hvilke aktiviteter som foregår på setra i sommer. Du kan lese nyheter og lære litt om seterhistoria i Leksvik kommune. I tillegg finner du alle setrene på kart og kan få få detaljert veibeskrivelser for å komme dit.

 


 

snasaSnåsa seterlag. Snåsas setrer inviterer deg til minnerike opplevelser i Snåsas fjellverden. Her beiter kyrne reint, frisk og urterikt fjellgress som gir melka og seterproduktene særegne kvaliteter. I en rolig atmosfære kan du få deg et godt måltid, en kaffesup eller bare en forfriskning og hvile på turen. Kanskje kommer du midt i fjøsstellet eller når budeia separerer utsøkt fløte fra feit setermelk? Kanskje kommer du den dagen kleggen har gjort godkua Roselin rebelsk og budeia…., eller kanskje du kommer når det ikke skjer noe som helst, der er bare stillhet og fred…


 

seterlandetsunndalI Seterlandet Sunndal tar du som gjest del i et tradisjonelt seterliv blant glade fjellfolk, geiter og kyr. Her lages seterkost på gamlemåten, en smakfull nytelse for mang en turist. Maten smaker enda bedre på setertunet blant autentiske seterhus i vakker fjellnatur. I disse omgivelsene senker du garantert skuldrene.

 


budeienettverketBudeienettverket si facebookside. Opplev levande stølar med mjølking, separering, ysting, flatbrødbaking, gjeting, hesjing og stell av dyra. Stølane har mykje å by på, og her er det servering og sal av nylaga stølsmat. Her er surystil og rømme, kvikaku og lappar, fjellsmør, mjølkeprim og fløyteprim, geitost og trøgost. Nokre av stølane tilbyr overnatting og ulike aktivitetar. Stølane ligg i fine turområde. Her, høgt over havet, ligg det til rette for både toppturar og rolegare rusleturar i lett terreng. Ta ein rundtur i Hallingdal gjennom vekslande landskap til stølsvollar med beitedyr. Sjekk opningstider på turistkontoret eller ta kontakt.


 

seterbudeieBudeieveven
Staulsdrift er ein viktig del av vår kulturarv og frå gamalt av var staulsdrift eller setring ein nødvendigheit for å få nok for til dyra. Den vesle opp-arbeidde jorda heime gjekk mest til korn- dyrking og etter kvart jordeple. Graset til fjells veks dessutan mykje seinare enn i låglandet, inneheld mykje næring og er viktig for smaken og kvaliteten på mjølka.


setervaldresOpplev Valdres, det nasjonale kjerneområdet for stølsdrift. Tradisjonen med stølsdrift lever framleis i Valdres! Her finn du 230 stølar i full drift med budeier, ungar, mjølkekyr, spretne killingar og spanande kulturlandskap med eit vell av vakre planter. Ingen annan region i Nord-Europa har eit tilsvarande omfang på stølsdrifta.

 

 


Stølsliv i Sogn og Fjordane