Norsk seterkultur ser med glede at det er økende interessen for genuine produkter fra fjellområdene. Samtidig ser vi at stadig fler lanserer produkter som fjell - eller seterprodukter uten av varen faktisk tilknytning til seter eller fjell. Misbruk av begrepene vil kunne svekke tilliten i markedet og dermed også konkurransekraft for seterbedrifter. Derfor søker vi nå MATMERK om beskytta betegnelse som setersmør.
Norsk seterkultur har i mange år arbeidet for å fremme seterkulturen med kultur, mat og opplevelser. Melkeforedlingen på stølen er basert på lange tradisjoner og er en viktig del av vår felles kulturarv som vi arbeider for å gi best mulig utviklingsvilkår. Vi har etterhvert også fått rikelig med vitenskapelig dokumentasjon fra Norge og Alpene på kvalitative forskjeller mellom seterprodukt og øvrige melkeprodukt.
Med bakgrunn i dette har Norsk seterkultur nå søkt MATMERK om beskytta betegnelse for tradisjonelt særpreg for ekte setersmør. Søknaden er en lengre prosess med i dialog med MATMERK før den sluttbehandles av Mattilsynet. Denne beskyttelsen kan oppnås for næringsmidler som har en tradisjonell karakter enten ved bruk av tradisjonelle råvarer eller tradisjonell produksjonsmåte. Vi ønsker å fremme næringsmidlets tradisjonelle karakter som primært er knytta til høstingskulturen knytta til setra. Grunnleggende tradisjonelle foredlingsmetoder skal ivaretas, men produksjonsutstyr kan variere så fremt dette ikke påvirker ønsket kvalitet.
Hovedkrav, § 1
-Næringsmidlets produktbetegnelse (navn) må i seg selv være særpreget og tradisjonelt, eller den må uttrykke næringsmidlets særpreg
-Næringsmidlet må enten være fremstilt av tradisjonelle råvarer, eller ha en tradisjonell sammensetning eller være produsert i henhold til den tradisjonelle produksjonsmåten
-Det kan kun søkes om beskyttet betegnelse for ett produkt av gangen. Norsk seterkultur vil i første omgang søke om beskyttelse av setersmør. Dersom dette lykkes, vil vi ha innarbeidet prosedyrer som gjør det enklere å søke for andre aktuelle seterprodukter.
Styret i Norsk seterkultur har utarbeida forslag til kriterier for seterprodukter som oppnår beskyttet betegnelse. Kriterier og søknad er utarbeida i samarbeid med Norsk Gardsost. For tørrstoffandel fra kraftfor er det brukt same %-andel som er brukt for fjellprodukter i Sveits. Foringstabell for kraftorandel er utarbeida av TINE. Dokumentasjonsgrunnlaget for næringsinnhold i stølsmelk er gitt Bioforsk.
Sjekk merkekriterier og foringstabell for kraftforandel pr l melk