Herdalsetra
Fra Herdalsetra

Seterkulturen

Seterkultur er alt vi gjør som er knyttet til seterdrifta og livet på setra. Det kan være daglige rutiner, med melking, melke- og dyrestell, matstell, vasking og det sosiale livet mellom folk. For budeiene var det lange arbeidsdager fra morgen til kveld, og dyra må stelles hverdag som helg. Setrene ligger oftest langt unna gården, slik at budeiene måtte være selvshjupne med det meste. Budeia må kunne mye, både om dyra, melkestellet, naturen og vind og vær. Det er langt til dyrlelege, så budeia må være ekstra påpasselig med dyra. Dessuten blir dyra flinkere til å komme hjem hvis de får godt stell.

Når dagene er fyllt med arbeid, er det ekstra viktig å smette inn tid til hvile og kos når man kan. I mange setergrender har det vært ganske vanlig at budeiene møttes til kaffe etter at kyrne var melket, osten var ystet og mysa sto og putra. Setrene var gjerne en også en sosial møteplass på lørdagskvelder, og i mange stølsgrender er den en egen "dansarfest".

Til alle tider har folk likt å ta en tur til seters for å oppleve livet på setra med folk og dyr og masse natur. Rundt setrene har det mange steder vokst fram en del hytter, og her møtes gjerne by og land ved dørhella. Selv om de færreste driver seter selv, er det mange som har med seg en flik av seterkulturen i minner, musikk, fortellinger og folkeeventyr.

Norsk seterkultur har sammen med Norsk Gardsost laget en plakatutstilling om seterkulturen. Disse kan du fritt laste ned i A3 versjon her

cross