Herdalsetra
Fra Herdalsetra

Fagsamling på Brimi sæter om 13. og 14. mai

3. mar 2017

Årets fagsamling i forbindelse med årsmøtet i Norsk seterkultur blir 13.- 14. mai. Vi tar turen til Brimi sæter i Vågå for å se hvordan de har bygd opp setra til å bli bærebjelken for gårdsdrifta. Andre tema er melkekvalitet og beiting.         

Foto: Cathrine Dokken                                             

Brimi seter var en av pionerne for moderne seterturisme på begynnelsen av 2000-tallet. Dagens drivere tok over flere hundre år gamle bygninger og en besetning med gamle kuraser og innredet et moderne ysteri, overnatting, servering og utsalg av egne produkter. Konseptet har blitt en suksess, og i dag er tilbudet utvidet med vår- og høst konsept før og etter setersesongen.

Melkekvalitet
Fremdeles er melkeproduksjonen på setra det viktigste. Derfor har vi også spesiell fokus på melkekvaliteten fra seterbeitene. Kvaliteter fra kjøtt og melk fra seterbeitene er godt dokumentert, men mange sliter også med høyt celletall i melka når dyra beveger seg ute på fjellbeitene. Hvorfor er det slik? Og kan vi gjøre noe for å redusere celletallet? Dette vil en av våre fremste eksperter på temaet, veterinær Randi Therese Garmo fra TINE rådgivning forsøke å svare på.

Bedre beiting og drift
Av andre tema skal vi høre om prosjektet Bedre og økt beiting i Møre og Romsdal ved Rose Bergslid fra Norges Bondelag/NORSØK, og om økonomien i ulike måter å drive seterdrift på ut i fra seterbrukeres egne erfaringer.

Verdiskaping i gamle seterbygg
Sist på dagen tar vi turen til Kalven seter. Kalven seter ved Lemonsjøen har satt i stand 8 gamle bygninger med støtte fra Norsk kulturminnefond.  I dag drives setra av "baristabudeie" med kaffebar.

Selve årsmøtet er 14. mai.

Last ned  programmet i brosjyren  fagsamling seterkultur 17

Påmelding i egent påmeldingssjema. Last ned påmeldingskjema her og returner på e-post til ks@valdres.no eller send som vanlig post til: K. Sparstad, Norsk seterkultur, Vennisvegen, 2975 Vang i Valdres

Merk påmeldingsfrist 31. mars

For mer info: 99009584 / ks@valdres.no

 

 

cross