Herdalsetra
Fra Herdalsetra

Hurra - setersmøret har oppnådd beskytta betegnelse!

17. jan 2020

Norsk seterkultur har siden 2014 arbeidet for at smør som er produsert på setra - setersmør - skal få beskytta betegnelse. I dag ble plaketten for beskytta betegnelse overrakt leder og nestleder i Norsk seterkultur, Siv Beate Eggen og Knut Ola Storbråten. Plaketten ble overrakt av Nina Sundqvist, MATMERK og Landbruks- og matminister, Olaug Vervik Bollestad på Grüne Woche i Berlin.

Berlin akkurat nå: Siv Beate Eggen og Knut Ola Storbråten har mottatt plakett for beskytta betegnelse av setersmør. Foto: Runo Bergund

"Dette har vi jobbet for lenge, og det er et stort øyeblikk for oss. Vi er stolte av å være produsenter av en norsk matskatt", sier en strålende fornøyd Siv Beate Eggen. En stor takk til Norsk Gardsost som har bidratt med kunnskap om melkestell, kinning og tradisjoner, og NIBIO for dokumentasjon av seterbeiter og næringsinnhold i setersmøret. Den beskytta betegnelsen er gitt på tradisjonelt grunnlag og kan brukes av alle som produsere smør etter forskriften for setersmør. Merket administreres av Norsk seterkultur og kan benyttes mot et administrasjonsgebyr. For ikke-medlemmer må det betales et en engangsavgift til Matmerk.

Les forskrift for beskytta betegnelse her

Mer informasjon kommer!

cross