Eggensetra, Snåsa
Elting av smør. Foto: Stiftelsen Norsk Mat

UNESCO-markering med setersmør på Dyrsku`n førstkommende helg (12-14. september)

8. sep 2025

I forbindelse innskrivingen av seterkulturen på UNESCO sin liste for immateriell kulturarv desember 2024, bli seterkulturen viet ekstra oppmerksomhet på årets Dyrsku`n. Det blir både smaking og servering av retter med "Fjellets gull"

I årets Dyrsku`n er Norsk seterkultur med i en arbeidsgruppe bestående av matkoordinator på Dyrskun (Magit Nordstoga Aasan), Norsk Gardsost, Norges Bondelag, Food Lessons og kokken Christoffer Greiner Fallet for å løft opp "Fjellets gull", setersmøret på ulike arenaer i Dyrskun.

Det meste foregår på Sterke Nils-tunet, der "SETERSMØR – FJELLETS GULL" får ekstra fokus med:

  • Smaksutstilling av setersmør med quiz og publikumsavstemming, daglig
  • Salg av fersk brødblings med setersmør, daglig
  • Salg av setersmør, daglig
  • «Setersmør – fjellets gull og kulinariske skatt» foredrag ved Annechen Bahr Bugge, SIFO, og seterbrukar Sondre Aasan, fredag kl. 15.00, lørdag og sændag kl. 12.00
  • Kinning – demonstrasjon og aktivitet, daglig, kl. 11.00, 13.00, 15.00, 17.00
  • Dømming i kategori smør og rømme i NM i ost, fredag kl. 10.00–14.00

Videre blir det debatt på Bondens møteplass fredag kl 17, der Norsk seterkultur er representert med Katharina Sparstad i panelet. Tema er «Seterlandskapet – bruke, men ikke forbruke», med debattleder Svein Kostveit

Sparstad holder også innlegg om «Veien til seterkulturen på Unesco-liste – og hvor går veien videre», i "Tett på liten" lørdag kl 14.

Ut over det blir det daglig fra 10.00 - 19.00 (17 på søndag) servert kulinariske retter med setersmør ved kokk Christoffer Greiner i Lokalmatarenaen

På Dalane skole har Geitmyra matkultursenter rigget seg til for å kinne, smake og servert smør i ulik form

Her kan du laste ned brosjyre om Fjellets gull på Dyrsku`n

Se også Norsk seterkultur sitt smørmagasin

For mer informasjon om Dyrskun, les mer her

cross