Herdalsetra
Fra Herdalsetra

Andreas Viestad besøker støl i Valdres for å profilere stølskultur og ekte stølssmør

28. jul 2020
Foto:Hallgrim Børhus Rogn/vangivaldres.no

Lørdag 25. juli var det åpen dag på Sparstadstølen i Sanddalen i Vang i Valdres. Blant vertskapet var den profilerte kokken Andreas Viestad. Han er glødende opptatt av produktene fra setra, og har engasjert seg spesielt i setersmøret.

Åpen dag på setra betyr et yrende liv av voksne og barn så vil smake seterkost og hilse på dyra. Lørdag ble det også en liten ridetur for barna. Det er spesielt hyggelig at barna blir kjent med seterlivet. Det er få setre igjen, og seterdrifta er ingen selvfølge slik det var for 40 år siden.

Foto:Hallgrim Børhus Rogn/vangivaldres.no

Det er mange som er engasjert i seterkultur, lokalmat og norske mattradisjoner. Viestad selv har etablert Geitmyra matskultursenter for barn. Konseptet er nå utvida fra å være i Oslo til ett senter til i Ringsaker og nå også i Trondheim. Der samarbeider de med spisestedet Credo. På matkultursentrene kan barna lære lokale, norske mattradisjoner, og matradisjoner fra andre land.

Viestad har besøkt Sparstadstølen en gang tidligere, og ville gjerne komme tilbake. Dette er fordi han og familien setter pris på levende stølskultur. På Sparstadstølen produseres rømme, smør, kvit- og brun ost og pultost. Det som var viktig for oss med dette besøket var å løfte fram seterproduktene og setersmøret spesielt siden det nå har fått beskytta betegnelse på tradisjonelt grunnlag.

Det er ekstra hyggelig at Andreas, som er en profilert kokk, vil ta aktivt del i stølskulturen og bruke tid på åpen dag for å markedsføre setersmøret. I anledning dagen delte han ut smaksprøver av setersmør og lagde han lapper på takke med saup/kjernemelk. Kjernemelk er, i motsetning til litt lenger sør i Europa, desverre ikke salgsvare i butikkene.

Viestad har i flere å trukket fram setersmøret som en av våre unike matskatter. Smøret er ekstra rikt på e-vitamin og umetta fettsyrer, og blant annet derfor sammenligner han setersmøret med Middelhavets olivenolje. Han har skrevet flere kronikker om setersmør Les mer her

Se han prate om stølstradisjoner under besøket her

cross