Eggensetra, Snåsa
Brunosten må røres kald
27.juni 2025
fra kl 1800 fredag til 29. juni kl 15
Olestølen, Øystre Slidre
91889806kathrin.h.aslaksby@gmail.com
Se hele kalenderen
Aktivitet

Stølskurs for unge voksne på Olestølen

Vil du lære om budeielivet og melkestell på en geitestøl? Er du interessert i natur og matkultur?
Da ønsker vi deg velkommen til stølskurs på vakre Olestølen i Valdres! 

For dere under 35 år koster dette kun 1000 kr - per person inkl. overnatting og herlig seterkost. For deltakere over 35 år koster kurset 2500 kr per person.

Tema for kurset:
• Ysting av kvit (geit)ost i vedfyrt jerngryte
• Koking av brunost
• Litt om melkas biologi og ysting av rå (upasteurisert) melk.
• Botaniske vandring - kulturlandskap, beiting og biologisk mangfold
• Melking og stell av dyra, renholdsrutiner

Påmeldingsfrist 6. juni til kathrin.h.aslaksby@gmail.com

BINDENDE PÅMELDING!

NB - begrenset antall plasser!

Stølskurset er et samarbeid mellom Valdres Natur- og Kulturpark, Olestølen Mikroysteri og Norsk Seterkultur. Se artikkel fra Stølskurs i 2022 her: https://bit.ly/Stolskurs2022

Program

Fredag

Ankomst kl 19 for innkvartering i hytte og omvisning på stølen

Lørdag:

  • Oppmøte kl 07.30 i fjøset – en gruppe blir med på melking og en gruppe er med å lage støls frokost. A. melking og stell av dyra, renholdsrutiner   B. Frokost forberedelser og oppfyring.
  1. Spis gjerne litt før oppmøte hvis det blir lenge å vente til Dugurd😊
  • kl 09- 12 ysting av kvit (geit)ost i vedfyrt jerngryte
  • ca kl 09.30 Dugurd (frokost)
  • kl 11 - koking av brunost starter
  • teori om melkas biologi og ysting av rå (upasteurisert) melk
  • kl 13 Nonsmat – medbragt nist
  • botaniske vandring i kulturlandskap på stølen, beiting og biologisk mangfold
  • forming av brunost (brim) ca kl 17 – 18
  • kl 19 Middag – lager dere selv på hytta

Søndag:

  • kl 07.30 Gruppe B - melking og stell av dyra, renholdsrutiner
  • Gruppe A Frokost forberedelser og oppfyring.
  • kl 09.30 Dugurd (frokost) -
  • kl 10.30 Vasking av ystekjelen og oppvask, rydding i grindbygget
  • kl 11.30 Salting av kvitost - litt om lagring og teori
  • kl12.30  Rydding og utvask av hytta
  • kl 13.30 oppsummering og ostesmaking
  • kl 14.30 Avreise – væl heim😊
cross