Herdalsetra
Fra Herdalsetra
Prosjekt

UNESCO-nominasjon av seterkulturen

Norsk Seterkultur er en frivillig organisasjon og jobben vår er å ta vare på – og videreføre seterdrifta. Dessverre blir det stadig færre seterbrukere. Med dem forsvinner unik og viktig kulturarv;  mattradisjoner, kompetanse, kunnskap, bygninger, landskap, historier, biologisk mangfold og en unik plass for formidling og opplevelser. Dette vil være et stort tap. Ikke bare bonden og for Norge, men globalt. Seterdriften er en like sentral del av norsk kulturarv som stavkirkene, bergkunsten og trehusbebyggelsen i Røros. Seterkulturen er allerede på rødlisten for immateriell kulturarv i Norge.

Vi vil ta vare på seterkulturen. Sverige har ganske lik setertradisjon, og vi har derfor siden 2018 arbeidet for å få seterkulturen oppført på listen over immateriell kulturarv i UNESCO. Nomineringen er sendt fra Sverige i mars 2023. Svaret kommer i november/desember 2024. 

Om nomineringen fra den svenske regjeringen

Se filmen som er lagt ved nominasjonen:

Og her finner du nominasjonsfil og bilder

Alle prosjekter
Sosial samling rundt bålet på Sparstadstølen i Valdres
Lørdagskveld på setervollen. Foto: Jørn Ranum/Sherpa film

Hva vil en nominering til UNESCO sin liste for immateriell kulturarv?

En UNESCO-nominasjon skal inneholde dokumentasjon i tekst, bilder og film. Filmen skal tekstes og oversettes. I dokumentasjonsarbeidet er samtlige seterbrukere kontaktet, og vi har arrangert og deltatt på setersamlinger. Tilbakemeldingene er brukt som grunnlag for nomineringen.

Nomineringen skal avspeile dagens situasjon. For bedre dokumentasjon for situasjonen i dag har vi gjennomført to spørreundersøkelser i 2021/22 og invitert til aksjonen «Setra mi» på Instagram med foto og film av dagliglivet på setra. Dette gir mye av grunnlaget for innholdet i søknaden. Til søknaden skal det ligge en 10 min lang film som underbygger innholdet. Filmen er utarbeida av Sherpa Film. Det svenske materialet er utarbeida av bl.a. Sebra Film og Eldrimner. Den kan ikke publiseres før UNESCO har godkjent nomineringen. Både innsendte filmer og «til overs» materiale fra Sherpa film skal bli tilgjengelig på nettsida tilseters.no.

Med søknaden skal det også ligge støttebrev fra samarbeidspartnere, organisasjoner og institusjoner som på en eller annen måte bidrar til seterkulturen. Vi har derfor sendt forespørsel om støttebrev til lag, foreninger, utdannings- og forskningsinstitusjoner og faglag med flere og fått til sammen 110 støttebrev. Disse leveres på engelsk.

I UNESCO er det 4 kategorier, der vi er nominert til kategori 3, Representativ liste for immateriell kulturarv:

1)List of Intangible Cultural Heritage in Need of Urgent Safeguarding
2) Register of Good Safeguarding Practices
3) Representative List of the Intangible Cultural Heritage of humanity
4) International assistanceFinancial assistance. Behandles i “Evaluation body”

Nomineringsprosessen

Norsk seterkultur og Förbundet Svensk Fäbodkultur och utmarksbruk (FSF) fikk klarsignal fra respektive Kulturdepartement høsten 2022 for å nominere seter-/fäbodkulturen til UNSECO sin liste for immateriell kulturarv. Prosessen i Sverige er litt ulik Norge, der det først skal søkes ISOF om nomineringen er aktuell for Sverige. Dette var klart i 2021. Første utkast for UNESCO nominasjon ble klar høsten 2022.  Den Svenske ekspertkomiteen gav sine tilbakemeldinger, og bearbeidet nomineringsfil ble sendt Norsk Kulturråd. Derfra gikk den videre til det norske Kulturdepartementet som også stilte seg bak nomineringen. Siden vi er to land er dette en multinasjonal nominering og den ble sendt fra Sverige mars 2023. Den endelige avgjørelsen faller høsten 2024.

I arbeidet med listeføringen har vi opplevd et stort engasjement og forstått at seterkulturen er viktig for mange, også utenfor vår egen organisasjon. Vi har fått bedre oversikt over hvilke deler av seterkulturen som fortsatt er levende i dag, hvilken betydning seterkulturen har lokalt og regionalt og hvordan den bidrar til sosiale og kulturelle fellesskap.

Organisering av arbeidet

Prosjektledelsen for hovedprosjektet har vært lagt til Rådhuset Vingelen. Rådhuset Vingelen ligger midt i aktivt setermiljø i Nord-Østerdal, og prosjektleder Hege Hovd selv er stølsbruker.

Styringsgruppe består av styret i Norsk seterkultur samt Svein Løken og Katharina Sparstad.

Arbeidsgruppe på norsk side består av styreleder Siv Beate Eggen, nestleder Knut Ola Storbråten og daglig leder Katharina Sparstad.

Det er også satt ned arbeidsgrupper underveis som har jobbet med filmdokumentar og tekstinnhold til nominasjonsfila.

Ressursgruppa har vært representanter fra institusjoner, lag/foreninger og ressurspersoner. Disse har gitt innspill under arbeidet. I tillegg har Norges Bondelag satt ned en egen setergruppe.

Til  samarbeidet med Sverige fungerte abeidgruppa sammen med deler av det svenske styret.

Finansiering

Flere har bidratt økonomisk til aktiviteter og arbeidet med søknadsprosessen. Vi gir en stor takk til bidragsyterne

Innlandet fylkeskommune: 700000
Fylkesmannenen i Trøndelag: 200000
Fylkesmannen i Vestfold og Telemark: 200000
Landbruksdirektoratet: 1000000
Hedmark landbrusselskap: 200000
Norges vel: 30000
Fylkesmannen i Trøndelag (fjellmidler): 100000
Sparebankstiftelsen DNB: 2350000
Erasmus+: 600000
Sør-Trøndelag Landbruksselskap: 10000

cross