Seterbrukeren har en spesielt viktig oppgave i å ta vare på seterkulturen, tradisjoner, kulturlandskap og kunnskap. Derfor deler Norsk seterkultur ut en årlig pris til seterbrukere som har gjort en ekstra innsats. Prisen henger høyt, og det er mange svært kvalifiserte kandidater. Overrekkelsen 2023 skjer 14.03. på Stranda i Møre og Romsdal i forbindelse med årsmøte og fagsamling. Frist for innspill 25. februar

Seterprisen skal deles ut årlig til en eller flere personer som har gjort en ekstraordinær innsats for seterdrifta i Norge. Formålet med prisen er at den skal være en påskjønning til ildsjeler som har gjort en stor innsats for å sette seterdriften i fokus.
"Det er mange seterbrukere som fortjener en slik pris, og vi har allerede fått innspill uoppfordret", sier styreleder i Norsk Seterkultur, Siv Beate Eggen og oppfordrer alle til å fremme forslag til kandidat. "Mange har hatt gleden av å oppleve prisverdige seterbrukere som bidrar med gode opplevelser, kunnskap og kvalitetsmat. Dette er en viktig del av landbrukskulturen som vi nå vil gi litt ekstra oppmerksomhet."
Kriterier:
- Tradisjonell seterdrift
- Mjølkeforedling på setra
- Utvikling av ny næringsverksemd tufta på seterdrifta
- Forskning og publisering av vitskapleg materiale
- Formidling av stølskulturen
Fra 2001-2006 utdelte Norges Vel seterprisen. De som har fått denne tidligere er
2001: Christian Saxlund
2002: Åshild Dale og Jostein Sande
2003: Odveig og Inge Eggen
2004: Midtre Gauldal kommune
2005: Pascal Baudonel
2006: Kari Nedremyr
2017: Hans Brimi
2018: Budeienettverket i Hallingdal
2019: Undredal stølsysteri
2020: Inner Gammelsetra Grøvudalen
2022: Ingebjørg Håvardsrud
I 2021 ble utdelingen dessverre avlyst pga av nedstenging
Har du forslag til kandidat send innspill til seter@seterkultur.no
Vil vite mer om seterprisen og/eller fagsamlinga, sjekk ut seterkultur.no eller kontakt oss på seter@seterkultur eller tlf 99009584
I år blir det digitalt årsmøte i forkant og uavhengig av fagsamling på Stranda i Møre og Romsdal. Selve årsmøtet blir 9. mars kl 19-21.30. Fagsamlinga er i samarbeid med Kompetansenettverket i Midt-Norge, og mye av fokuset blir på produksjonskjeden på setra, fra terroir, beitekvalitet, råvarekvalitet, smak og mathåndverk. Påmeldingsfrist til både årsmøtet 9. mars og fagsamlinga er 1. mars.

Kurs og fagsamling om mat fra setra
14. mars, tirsdag
Kl 10.00 Faginnlegg med fokus på terroir, utmarksbeiter, råvarekvalitet, mathåndverk og smak/sensorisk praksis
Smakstest av ost og smør med bedømming fra deltakerne. Fagfolk kommenterer framkomne resultat / spørsmål og svar
Kl 13. – 14 Lunsj
kl 15.30 Oppstart praktiske kurs innen kjøtt, melk, bakst, grønt. Kurs i smør og gammelostproduksjon med erfarne ystere.
Kl 19.00 Felles middag og sosialt
Utdeling av seterprisen
15. mars, onsdag
Kl 09.00-15.30 Praktiske kurs fortsetter
Påmelding og detaljert program for fagsamlinga
Om kompetansenettverket for lokalmat på mathåndtverk.no
Sted: Stranda i Møre og Romsdal, Stranda hotell og Stranda videregående skole:
Mer informasjon kommer. For spørsmål kontakt seter@seterkultur.no /99009584
Norsk seterkultur og Svensk Fäbodkultur fikk i rett før jul klarsignal fra Kulturdepartementene i begge land for å søke om listeføring av seter/fäbodkulturen på UNSECO sin liste for immateriell kulturarv. Prosessen i Sverige er litt ulik Norge, der skal det første søkes ISOF om å søke. Dette var klart allerede i 2021.

Søknadskjema for UNESCO nominasjon ble i høst fylt ut sammen med Norge som et første utkast. Den Svenske ekspertkomiteen har så gitt tilbakemeldinger på denne, og bearbeidet søknad er sendt Norsk Kulturråd og fått klarsignal fra det norske Kulturdepartementet. Det betyr at begge land stiller seg bak søknaden. Siden vi er to land er dette en multinasjonal søknad, og endelig søknad blir sendt fra Sverige i mars. Søknaden er ferdig behandlet desember 2024.
Spørreundersøkelser
Vi har gjennomført to spørreundersøkelser i 2021/22 og invitert til aksjonen «Setra mi» på Instagram med foto og film av dagliglivet på setra. Dette gir mye av grunnlaget for innholdet i søknaden. Til søknaden skal det ligge en 10 min lang film som underbygger innholdet. Filmingen på ble gjennomført av Skjerpa Film i sommer. Både innsendte filmer og «til overs» materiale fra Skjerpa film skal systematiseres og deles på våre nye hjemmesider.
I 2021 fikk vi støtte fra ERASMUS+ og jobber vi sammen med blant annet fagsamling og studieturer hos hverandre (sommer 2022). Videre har vi undersøkt muligheten for å søke sammen med andre europeiske land. Vi har ved hjelp av EFNCP lokalisert flere aktuelle områder, men ingen gav respons i denne runden.
Støttebrev
Med søknaden skal det ligge støttebrev fra samarbeidspartnere, organisasjoner og institusjoner som på en eller annen måte bidrar til seterkulturen. Vi har derfor sendt forespørsel om støttebrev til lag, foreninger, utdannings- og forskningsinstitusjoner og faglag med fler om støttebrev. Disse kan skrives på norsk, men skal oversettes til engelsk før de legges ved søknaden.
Les mer om prosessen her