Herdalsetra
Fra Herdalsetra

bilde viestad

På fagseminaret i år er vi så heldige å på kokk, forfatter og matskribent Andreas Viestad. Viestad har vist et spesielt engasjement i matkultur, og i 2015 anmeldte han blant annet boka til Helge Gudheim "Kinning, bresting og ysting i Valdres, sett i norsk og internasjonal sammenheng" under tittelen "Sulten etter gastronomisk prosa". Viestad beskriver boka som et mesterverk, og etterlyser en gastronomisk offentlighet. 

Viestad har selv gitt ut flere bøker, og er spesielt opptatt av ekte og ren mat. Det har i en periode vært en trend med nye eksotiske smaker, fransk, spansk, italiensk, afrikans for å nevne noe.  Dette er selvsagt bra, vi trenger å bli kjent med mangfoldet av verdens mat og smaker.  På den måten kan vi også bli bedre kjent med vår egen mat.  For det trenger vi. Diskusjonen om våre egne smaker og kvaliteter. Vår egen matkultur, rett og slett.  Og ikke minst råvarene som er basis for maten vår. Viestad har blant annet tatt til orde for smaksrikdommen i melk. For melk er ikke «bare melk". (mer…)

IMG_5948Norsk seterkultur ser med glede at det er økende interessen for genuine produkter fra fjellområdene. Samtidig ser vi at stadig fler lanserer produkter som fjell - eller seterprodukter uten av varen faktisk tilknytning til seter eller fjell. Misbruk av begrepene vil kunne svekke tilliten i markedet og dermed også konkurransekraft for seterbedrifter. Derfor søker vi nå MATMERK om beskytta betegnelse som setersmør.

(mer…)

01_16

P1040284I forbindelse med fagseminaret på åsmøtet for Norsk seterkultur og Norsk Gardsost blir det satt opp en  utstilling med bilder fra setre  i Oppdal - tatt fra lufta.  Utstillinga «Fjellbeite - Oppdals spiskammers i fortid og nåtid» viser setre I Oppdal og er et samarbeid mellom fotograf Ludvig Killingberg, Landbrukskontoret i Oppdal kommune og Oppdal historielag.

 

(mer…)

cross